Cinema Canvas strijkt neer in Oostende en jij kan erbij zijn!

Zin om Cinema Canvas vanop de eerste rij te beleven? Schrijf je dan nu hier in!

Op zaterdag 12 maart, de slotdag van het Filmfestival Oostende, worden de Ensors uitgereikt: de belangrijkste Vlaamse film- en televisieprijzen. Naar aanleiding daarvan ontvangt Michaël Pas die week in kunstencentrum KAAP in Oostende verschillende gasten uit de Vlaamse film- en televisiesector. Ze praten over de filmindustrie, recente films en series, projecten die in de steigers staan en maatschappelijk relevante thema’s die aan die producties gelinkt zijn. 

Wil jij graag bij de opnames aanwezig zijn? Schrijf je dan snel in voor één of meerdere dagen, want de plaatsen zijn beperkt!

Dinsdag 8 maart

Jeroen Perceval regisseur Dealer op Cinema Canvas

In de eerste aflevering ontvangt Michaël Pas als centrale gast acteur en regisseur Jeroen Perceval. Hij schreef en regisseerde met Dealer een indrukwekkend filmdebuut dat met een recordaantal van 14 nominaties de te kloppen film is op het Ensorgala.

Koen De Bouw en Noa Tambwe Kabati schitteren in Nowhere (Peter Monsaert, 2022), de openingsfilm van het Filmfestival Oostende. Koen De Bouw is ook Master (curator en gastheer) van het FFO en selecteerde daarvoor enkele films rond het thema ‘mentale gezondheid’.

Anke Brouwers blikt terug op het filmjaar 2021, het jaar van gendergelijkheid in de film. Vrouwelijke regisseurs waren alomtegenwoordig en kaapten alle grote prijzen weg op de festivals.

Documentairemaker Eva Küpper werkte zes jaar aan het Ensorgenomineerde Dark Rider, het portret van een man die zich op een Australische zoutvlakte tot snelste blinde motorrijder ter wereld wil kronen.

Verder ook een reportage over de uitreiking van de Ensors voor Internationale Prestatie van het Jaar en Beste Franstalige Belgische Film. Die gebeurt al voor het eigenlijke Ensorgala op zaterdag.

Aanmelden om 18u00 in Thermae Palace

Woensdag 9 maart

Geert Van Rampelberg Red Light

Acteur Geert Van Rampelberg is de centrale gast in de tweede aflevering van Cinema Canvas. Hij is genomineerd voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (tv-serie) voor zijn rol in Red Light, de Nederlands-Vlaamse misdaadserie over het Antwerpse sekswerkmilieu.
 

Scenariste Sanne Nuyens schreef het wereldwijd geprezen De twaalf en is als showrunner van Beau Séjour 2 genomineerd voor ‘Beste Scenario (tv-serie).

België heeft een florerende animatiesector. Animator en tekenaar Britt Raes gidst ons door de unieke tableaus van Ensorgenomineerden Boerke, Meneer PapierMush-Mush en de ZwammetjesNinja Express en Rintje 2.

Anke Brouwers blikt vooruit naar de retrospectieve in Cinematek van het werk van Chantal Akerman. De Belgische cineaste is tot op vandaag onze internationaal meest gevierde regisseur maar nog altijd onbekend bij het grote publiek en dus onterecht onbemind. Haar docufilm Sud is voor de gelegenheid te bekijken op VRT NU.

Daarnaast is er ook een reportage over de uitreiking van de Ensors Belofte van het Jaar en Lifetime Achievement Award (Sien Eggers).

Aanmelden om 18u00 in Thermae Palace

Donderdag 10 maart - opname 1

Nabil Mallat in Cool Abdoul

De centrale gast is acteur Nabil Mallat (Image, Patser…), genomineerd voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film) voor zijn rol in Cool Abdoul, de verfilming van het bewogen leven van de Gentse bokser Ismaïl Abdoul.
 

Regisseursduo en broers Andrew en Michael Van Ostade zijn met het bijzonder geestige De Gebroeders Schimm - Ghostbusters op z’n Vlaams - genomineerd voor Beste Jeugdfictie. 

Anke Brouwers brengt hulde aan Daughters of Darkness, de in Oostende opgenomen en inmiddels 50 jaar oude cultparel van Harry Kümel. De film is ook te zien op VRT NU.
 

Regisseur Teodora Ana Mihai vertelt in haar Ensorgenomineerde film La Civil het indrukwekkende verhaal van een vrouw die in het door drugskartels geteisterde noorden van Mexico woont.

Tot slot ook een reportage over de uitreiking van de Ensors Box Office Award en Lifetime Achievement Award (Alex van Warmerdam).

Aanmelden om 17u15 in Thermae Palace

Donderdag 10 maart - opname 2

regisseur Cecilia Verheyden Ferry

In deze aflevering is regisseur Cecilia Verheyden de centrale gast. Zij is genomineerd voor Beste Film met Ferry, de solofilm over Ferry Bouman, het memorabele personage uit de reeks Undercover
 

Documentairemaker Volkan Üce volgt in het Ensorgenomineerde ALL-IN twee timide jongens die voor het eerst gaan werken in een all-inclusive hotel aan de Turkse kust. Hun inwijding in de soms absurde wereld van het westerse toerisme doet hen al snel de vraag stellen: welke dromen zijn het echt waard om na te jagen?

Acteur Jan Bijvoet komt Borgman (Alex van Warmerdam, 2013) voorstellen, de vrijdagavondfilm op Canvas waarin hij zelf het gelijknamige hoofdpersonage speelt.

Anke Brouwers zag in 2021 enkele zeer geslaagde coproducties met onze noorderburen. Maar ook zonder Belgische inbreng doet Nederland het uitstekend.  Wie zijn de uitschieters en moeten we niet wat vaker over het muurtje durven kijken naar de Nederlandse film -en televisiewereld?

Verder ook een reportage over de uitreiking van de Ensors voor Beste Kortfilm en Beste Coproductie.

Aanmelden om 19u30 in Thermae Palace

Zaterdag 12 maart

Op zaterdag 12 maart staat Cinema Canvas in het teken van de Ensor-awards met rode-loperbeelden van het Ensorgala en interviews met de belangrijkste laureaten.

Aanmelden om 20u05 in Thermae Palace