Jury Beste Kortfilm maakt selectie bekend

Een driekoppige professionele jury, bestaande uit Bülent Öztürk (fictie-regisseur bekend voor Houses With Small Windows en Blue Silence), Britt Raes (animatie-regisseur bekend voor Catherine) en Kristof Bilsen (documentaire-regisseur en -producent van onder meer Mother) selecteerde uit de ingeschreven projecten drie kortfilms per categorie - animatie/fictie/docu. De Academie kan de negen projecten (her)ontdekken via het beveiligd screeningplatform van De Ensors in samenwerking met Sooner.

Hieronder lees je de motivatie van de kortfilmjury:

“De ingezonden korte animatie-, documentaire- en fictiefilms voor de Ensors getuigen van een getalenteerde en diverse generatie filmmakers.

Voor de keuze van de drie genomineerden in elke categorie, vertrok ieder jurylid in eerste instantie vanuit het eigen genre, maar de uiteindelijke beslissing maakten we gezamenlijk.

Alle genomineerde films vertegenwoordigen zowel ervaren als beginnende makers met elk een eigen stem en visie en binnen verschillende genders en culturen. Stuk voor stuk zijn het auteursfilms die gedurfde en eigen keuzes maken.

Vanuit deze eigenheid toont elke film een interpretatie van identiteit, zoektocht en overleving.

Sommige verhalen spelen zich dicht bij huis af, anderen schijnbaar ver van ons bed maar als kijker voelen we ons keer op keer verbonden. Het zijn verhalen van dicht bij ons én verankerd in de wereld rondom ons. De makers vertellen op subtiele wijze sterke en tijdloze verhalen. Het zijn telkens films die ons een spiegel voorhouden en doen nadenken over de wereld maar ook over wie we zelf zijn en hoe we ons verhouden tot de wereld.

We kozen voor films die met hun vertelling het louter narratieve overstijgen, films waarin de beeldtaal en het geluid integraal het verhaal vertellen. We werden geraakt door films die een visuele schoonheid combineren met authenticiteit, vernieuwing en poëzie.”

De jury is alvast benieuwd wie De Ensor Academie als winnaar zal aanduiden. Ontdek het op zaterdag 23 januari tijdens het Gala van De Ensors op Canvas om 22u10. 

Een overzicht van de genomineerden voor Beste Kortfilm

Fictie 

  • Sun Dog (Dorian Jespers)
  • Stephanie (Leonardo Van Dijl)
  • Gyre (Charlotte Lybaert)

Docu

  • Han yu (Zaur Kourazov)
  • hier. (Joy Maurits)
  • For Eunice (Jaan Stevens)

Animatie

  • Dry Sea (Bart Bossaert & Yves Bex)
  • Carrousel (Jasmine Elsen)
  • Mosaic (Imge Ozbilge & Sine Ozbilge)