Sabam for Culture steunt scenaristen en regisseurs

Sabam for Culture is al jaren een trouwe partner van Filmfestival Oostende en De Ensors. We spraken met Jotie Groenwals, adviseur culturele zaken bij Sabam, en vroegen hem naar het belang van deze initiatieven voor regisseurs en scenaristen.

Waarvoor staat Sabam for Culture? 

"Via Sabam for Culture promoten, verspreiden en ontwikkelen we het Sabam-repertoire in al haar vormen. Dat financieren we met rechten uit het sociaal fonds van Sabam die voor culturele en educatieve doeleinden bestemd zijn. Zowel leden als organisaties komen in aanmerking voor ondersteuning.

Regisseurs en scenaristen maken aanspraak op een beurs voor de creatie van nieuwe werken of de promotie ervan in binnen- en buitenland. Zo geven we hen een financieel duwtje in de rug.  We zetten sterk in op de ondersteuning van jong talent. Jaan Stevens en Charlotte Lybaert - beiden genomineerd voor De Ensor voor Beste kortfilm 2021 - konden via een ontwikkelingsbeurs rekenen op onze steun.

Daarnaast geven we ook financiële steun aan organisaties. We ondersteunen tal van professionele activiteiten op de verschillende Belgische filmfestivals. Samen met FFO organiseren we enkele jaren de Studenten Pitch én we zijn trotse partner van De Ensors."

Jullie ondersteuning is er voor en door scenaristen en regisseurs. Waarom verdienen De Ensors jullie steun? 

"We mogen het belang van deze prijzen binnen de audiovisuele sector niet onderschatten. De Ensors vormen in Vlaanderen dé referentie voor film- en televisieprijzen. 

Wij zijn ervan overtuigd dat een Ensor voor beste regisseur of scenarist deuren kan openen, niet alleen voor de winnaar maar ook voor de genomineerden. Het kan een film een tweede leven geven en plaatst professionals die vaak in de schaduw opereren in de spotlights. Zo’n bekroning toevoegen aan je cv kan een boost betekenen voor je internationale carrière en je nieuwe opdrachten opleveren. Bovendien is er de erkenning door de sector en het grote publiek. Film of televisie maken kosten veel tijd en moeite. Het is mooi om daar erkenning voor te krijgen."

Het niet vanzelfsprekend om prijzen uit te reiken in tijden van corona. Zijn jullie blij dat De Ensors toch een alternatief vonden? 

"Absoluut! Door de verschuiving van FFO van september 2020 naar januari 2021 moesten jullie een langere releaseperiode in overweging nemen. Dat blijkt uiteindelijk een groot voordeel. Jullie beschikken als enige speler over voldoende content om op hoog niveau prijzen uit te reiken. Dat dit voor één keer niet in het Kursaal Oostende kan plaatsvinden is natuurlijk jammer, maar het biedt ook perspectief. Voor het eerst wordt de uitreiking live op Canvas uitgezonden. En het is de aanleiding om Cinema Canvas opnieuw in het leven te roepen. 

Een week vol aandacht voor onze Vlaamse film en televisie zal de sector hoe dan ook deugd doen!"

Info: https://www.sabam.be/nl/sabamforculture

Contact: sabamforculture@sabam.be