Speelfilmdebuut Veerle Baetens in wereldpremière op Sundance

Het speelfilmdebuut van Veerle Baetens, de verfilming van Lize Spits bestseller 'Het smelt', is geselecteerd voor de World Cinema Dramatic-competitie van het Sundance Film Festival (19-29 januari). Ook 'De acht bergen' van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, winnaar van de Juryprijs in Cannes, gaat naar Sundance en zal er worden vertoond in de Spotlight-sectie. Het is van 2016 geleden, toen ook met Felix van Groeningen met 'Belgica', dat er nog een Vlaamse film in competitie werd vertoond op het Amerikaanse festival.

Het Sundance Film Festival is één van de belangrijkste onafhankelijke filmfestivals van de Verenigde Staten en vindt elk jaar eind januari plaats in Salt Lake City, Utah. 'Het smelt' maakt er samen met 11 andere internationale films kans op de prijzen in de World Cinema Dramatic-competitie. 'De acht bergen' krijgt op Sundance zijn Noord-Amerikaanse première in de Spotlight-sectie, waar de beste films die ook al op andere internationale filmfestivals te zien waren, worden vertoond.

Naast een succesvolle acteercarrière in binnen- en buitenland legt Veerle Baetens zich sinds enkele jaren ook toe op het schrijven van scenario’s. Zo werkte ze als scenarist mee aan de succesreeks 'Tabula rasa' (2017), waarin ze ook een van de hoofdrollen vertolkte. Met 'Het smelt' zit ze nu voor het eerst ook in de regiestoel.

In competitie zitten op Sundance is een fantastisch cadeau voor het vele werk dat iedereen in deze film gestoken heeft. Om vlak na de afwerking van de film meteen zo'n uitnodiging te krijgen en dan nog overzee, dat is een droomscenario.
 

'Het smelt' vertelt het verhaal van de ingetogen Eva, die vele jaren na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto, om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.

Het Smelt

Het scenario voor 'Het smelt' schreef Veerle Baetens samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015, uitgegeven door Das Mag. Met meer dan 130.000 verkochte exemplaren was 'Het smelt' in 2016 het best verkochte boek in België. Het leverde auteur Lize Spit o.a. de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs op.

Hoofdrolspelers Rosa Marchant en Charlotte De Bruyne leveren hartverscheurende, geëngageerde prestaties af in 'Het smelt' en de film dwingt ons te kijken naar hoe de jonge, genegenheid zoekende en kwetsbare Eva wordt gevormd tot haar broze, geïsoleerde volwassen zelf.

De productie van 'Het smelt' is van Bart Van Langendonck voor Savage Film ('De Patrick', 'Rundskop', 'D’Ardennen'). Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie. Kinepolis Film Distribution zal de film in het najaar van 2023 in de Belgische bioscopen uitbrengen.

Producent Bart Van Langendonck is naast 'Het smelt' ook betrokken bij een andere titel, die parallel met Sundance op het off-festival Slamdance zal worden vertoond. 'Mascotte', een thriller in regie van Remy Van Heugten, is een Nederlands-Vlaamse coproductie met Savage Film als lokale productiepartner.

Ten slotte zal ook 'De acht bergen' van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch op Sundance te zien zijn, in de Spotlight-sectie.

Wat zijn we blij om met onze film De acht bergen terug te kunnen keren naar Sundance, toch wel het meest prestigieuze Amerikaanse festival voor independent film. We kijken er enorm naar uit om de film aan het Amerikaanse publiek te kunnen voorstellen, in afwachting van de Amerikaanse release in april 2023.

'De acht bergen' ging in wereldpremière tijdens de voor Vlaanderen historische 75ste festivaleditie van Cannes, waar regisseurs Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch werden bekroond met de Juryprijs. De Noord-Amerikaanse rechten op de film werden na het Festival van Cannes verworven door de Amerikaanse distributeurs Sideshow en Janus Films. Bij ons komt De acht bergen vanaf volgende week in de bioscopen.

'Het smelt', 'De acht bergen' en 'Mascotte' kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, ook in 'Het smelt' en 'De acht bergen'.