- nl
- en
Sinds jaargang 2018 worden de Ensors georganiseerd door vzw De Ensors. De Ensors worden traditiegetrouw uitgereikt op de slotdag van Filmfestival Oostende.
(goedgekeurd door raad van bestuur De Ensors – 22 november 2021)
De Ensors vzw verkreeg via een licentie-overeenkomst met Les Films du Bord de Mer vzw de rechten om de Ensors te organiseren. Naast een afvaardiging van Les Films du Bord de Mer (3 personen) maken volgende audiovisuele organisaties deel uit van De Ensors vzw:
De Ensors vzw heeft beslist om het grootste gedeelte van de Ensors toe te laten kennen door de Ensor Academie. Iedereen die recentelijk actief was binnen de Vlaamse audiovisuele sector kan lid worden van de Academie. Dat geldt ook voor de niet-artistieke medewerkers van Vlaamse productiehuizen. Zij moeten wel inschrijven met het e-mailadres van het bedrijf waarbij ze werken. Ook vaste personeelsleden van filmfestivals die een subsidie krijgen van het VAF, kunnen lid worden. Zij schrijven zich op dezelfde manier in onder het e-mailadres van hun festival. Ieder lid registreert zich en geeft aan van welke van bovenstaande audiovisuele organisaties hij/zij lid is.
Indien de kandidaat geen lid is van bovenstaande organisaties, moet die een IMDb-profiel hebben dat blijk geeft van de actieve professionele medewerking aan een film of tv-serie blijkt. De raad van bestuur van De Ensors vzw neemt de eindbeslissing of een kandidaat wel of niet aanvaard wordt in de Academie. Met ingang van 1 januari 2021 moet een lid minstens één maal in de drie jaar stemmen; zo niet verliest het lid zijn lidmaatschap.
De Academie neemt enkel films of tv-producties in aanmerking die hun officiële Belgische première kregen in het jaar voorafgaand aan het Ensorgala en al volledig te zien waren op lineaire tv of op een streamingplatform.
De projecten die in aanmerking komen voor een nominatie/Ensor zullen ter beschikking gesteld worden op het screenerplatform. Indien een film/serie/documentaire evenwel nog beschikbaar is in het reguliere circuit (bioscoop, antenne, …) zal verwacht worden dat de leden-stemmers deze productie daar bekijken alvorens te stemmen, tenzij de producent toestaat dat hij op het platform kan bekeken worden.
Films
Langspeelfilms die officieel erkend zijn als majoritair-Vlaams komen in aanmerking voor De Ensors. In principe worden als majoritair Vlaams aanzien: de projecten die aan minstens 2 van de 3 volgende criteria voldoen:
Daarbij dient het project ofwel minstens één volledige speelweek (7 opeenvolgende dagen) op het programma te staan van een commerciële bioscoop of arthousebioscoop – en dit gelijktijdig in minstens drie Belgische steden – ofwel beschikbaar te zijn op een betalend streamingplatform (Streamz, Netflix, Disney+,…). Een lijst van de in aanmerking komende films zal ter beschikking worden gesteld binnen de Academie.
TV- series
Vlaamse televisiereeksen in de categorie fictie die officieel erkend zijn als majoritair-Vlaams komen in aanmerking voor De Ensors.
Fictiereeksen moeten minimaal uit 3 en maximaal 13 afleveringen bestaan, met een minimale uitzendduur van 15’ per aflevering. Voor fictiereeksen voor kinderen of jeugd (tot 14 jaar) geldt enkel het minimum van 3 afleveringen en een totaalduur van min. 30’.
Er is geen limiet op het aantal seizoenen. Een lijst van de in aanmerking komende tv-series zal ter beschikking worden gesteld binnen de Academie.
Documentaires
Documentaires die officieel erkend zijn als majoritair-Vlaams komen in aanmerking voor De Ensors. In principe worden als majoritair Vlaams aanzien: de projecten die aan minstens twee van de drie volgende criteria voldoen:
Een lange documentaire komt enkel in aanmerking als hij gekoppeld is aan een officiële Belgische distributie in een door de Ensors vzw erkend exploitatiecircuit, of beschikbaar is op een betalend streamingplatform (Streamz, Netflix, Disney,…), of als hij officieel geselecteerd werd door een filmfestival of relevant evenement erkend door De Ensors vzw . Erkende evenementen zijn bijvoorbeeld evenementen binnen een erkende culturele of museale omgeving, waarbij de documentairefilm als een volwaardig medium wordt vertoond.
Voor lange documentaires, die niet specifiek voor tv gemaakt zijn, geldt een minimum duur van 60’. Voor tv-documentaires is de duur 25’-59’. Een lijst van de in aanmerking komende documentaires zal ter beschikking worden gesteld binnen de Academie.
De Ensors wil àlle professionele Vlaamse audiovisuele producties een faire kans geven, voor zover ze niet bestemd zijn voor de Jamies. Producties die niet aan het reglement beantwoorden, kunnen een gemotiveerde aanvraag indienen bij de raad van bestuur van de Ensors, waarin ze ook aangeven in welke categorie ze willen deelnemen.
Remakes komen in aanmerking voor de Ensors. Dat geldt ook voor de Ensor voor scenario, al moet dan duidelijk aangegeven zijn dat het om een remake gaat. We bepleiten om ook bij de beoordeling van remakes eigen Vlaamse creativiteit mee te nemen als belangrijk criterium.
[1] Natuurlijke personen van elke nationaliteit kunnen behoren tot de Vlaamse cultuurgemeenschap. Bv. een Spanjaard die in Vlaanderen werkt, een Nederlander die filmschool heeft gevolgd in Gent, een Britse regisseur die in Brugge woont, een Vlaamse production designer die leeft in Frankrijk, enz. Dit begrip dient dus ruim te worden geïnterpreteerd.
[2] Het gaat hier om een verband met de Vlaamse cultuurgemeenschap via bv. het onderwerp, het onderliggende literaire werk of theaterstuk bij adaptaties, het erfgoed, de geschiedenis, de maatschappelijke relevantie, de politieke context, de kunst, enz.
Ensors gekozen door de Academie (21)
Over alle genres (7)
Film (4)
Series (4)
Best of the best (6)
Prijzen gebaseerd op cijfers (2)
Ensors gekozen door derden (4)
Sommige Ensors worden tijdens de festivalweek van Filmfestival van Oostende bekend gemaakt, maar komen via beeldmateriaal ook aan bod op de gala-avond zelf.
Alle leden van de academie hebben 3 stemmen per categorie die ze toekennen aan de films en tv-series die opgegeven zijn in een longlist.
Per categorie worden de 3 namen met de meeste stemmen toegekend door alle academieleden automatisch genomineerd. Vervolgens wordt voor volgende categorieën bekeken hoe gestemd werd door de hieraan verbonden beroepscategorie(ën)
Voor bovenstaande categorieën worden de 3 genomineerden aangevuld met de 2 namen met de meeste stemmen uit hun beroepscategorie die nog niet genomineerd werden.
Voor volgende categorieën worden de 5 namen met de meeste stemmen namens alle academieleden genomineerd.
Na de eerste nominatieronde worden deze namen publiek bekend gemaakt en stemmen de leden van de Academie opnieuw. Dit keer krijgen ze evenwel maar één stem per categorie.
De genomineerde met de meeste stemmen is de winnaar. In geval van ex aequo gaat de prijs naar wie in de eerste ronde de meeste stemmen haalde. Is ook daar het aantal stemmen gelijk, dan krijgt elke ex aequo-winnaar een Ensor.
Je bent als lid van de Academie niet verplicht om op alles te stemmen. De deontologie van de Academie bepaalt evenwel dat niemand stemt op een productie die hij niet bekeken heeft. Door het lidmaatschap van de Academie verklaart ieder lid zich daarmee akkoord.
De Ensors werken aan een uitgebalanceerd diversiteitsbeleid en onderschrijven alle inspanningen die gedaan worden, ongeacht geslacht, afkomst of functiebeperking, om dat doel te bereiken.